Správa TANAP bojuje s inváznym boľševníkom obrovským

25.07.2013 Poprad

Vysoké Tatry 25. júla (TASR) - Okrem vzácnych a chránených druhov rastlín rastú v Tatrách aj invázne druhy. Tieto vďaka svojej obrovskej konkurenčnej sile vytláčajú domáce a pôvodné druhy. "Jednou z nich je aj boľševník obrovský, ktorý je považovaný za najnebezpečnejšiu inváznu rastlinu na Slovensku. Je to bylina impozantného vzhľadu a v minulosti sa údajne pestovala aj ako okrasná rastlina v záhradách. Dosahuje výšku okolo troch metrov a už z diaľky zaujme obrovskými, v priemere aj takmer meter širokými bielymi kvetmi," objasnil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.
Jedna rastlina podľa neho vyprodukuje niekoľko desiatok tisíc semien, ktoré sa ďalej šíria hlavne vodou, ale aj na srsti zvierat i topánkach turistov. Okrem negatívneho vplyvu na druhové zloženie lokality, kde rastie, je obzvlášť nebezpečný aj pre zdravie človeka. "Šťava z bylín a listov dráždi pokožku a spôsobuje jej poleptanie a pľuzgiere," vysvetľuje Majko.
Správa TANAP preto každoročne tento druh mechanicky a aj chemicky likviduje. Pri mechanickom odstraňovaní sa odseknú kvety, ktoré sa následne spália, aby nedošlo k ich vysemeneniu v prírode. "Pri chemickom odstraňovaní sa aplikuje herbicíd priamo na listovú plochu z rozprašovača a odumiera celá rastlina," doplnil Majko.
Turisti by mali podľa neho pri potulkách v oblasti Tatier pamätať na to, že ide o nebezpečnú rastlinu, ktorej sa rozhodne netreba dotýkať a olamovať ju, aby sa tak vyhli vážnym zdravotným problémom. Boľševník obrovský sa v najväčšom množstve vyskytuje pri potokoch a v blízkosti obývaných lokalít, teda pri tatranských osadách. "Pôvodne si totiž ľudia v minulosti tento druh doviezli do Tatier ako ozdobnú rastlinu. Dnes ju však považujeme za nebezpečnú," uzavrel Majko.
 

Vyberte región